Blut in de kerk

Op de lare komt het nog wel eens voor dat een catechisant de groene collectebus doorgeeft zonder er iets in te gooien. Als ik er een scheef hoofd bij trek, kun je allerlei reacties verwachten (de Urker jeugd is over het algemeen niet op zijn mond gevallen):

  • ‘De volgende keer weer, dominee. Ik heb een duur weekend gehad.’
  • ‘Sorry dominee, maar ik heb geen contant geld bij me.’
  • ‘Stuur maar een Tikkie.’

Ik vroeg me af: zou het op zondag in de kerk anders zijn? Velen van ons maken al gebruik van de mogelijkheid om collectebonnen in de zak te doen in plaats van munt- of briefgeld. Het kan best wezen dat u het zakje nog wel eens tot uw schaamte aan u voorbij moet laten gaan, omdat uw portemonnee gevuld is met pasjes en niet met briefjes en muntjes.
Met belangstelling las ik daarom het volgende krantenbericht: ‘Sinds de Church of England de contactloze collecte invoerde, is het aantal giften aan de kerk verdubbeld. De proef met contactloos betalen bleek zo succesvol dat de Anglicaanse Kerk besloten heeft het betalings­systeem in alle 16.000 kerken en 42 kathedralen in heel Engeland en Wales in te voeren. Het voor dit doel ontwikkelde mobiele apparaat kan vijfhonderd transacties verwerken voordat het opgeladen moet worden. Contactloos betalen is vooral een uitkomst voor jonge(re) mensen die vaak geen contant geld op zak hebben.’ (Reformatorisch Dagblad, 23 januari, p. 16)

Wat denkt u, broeders diakenen, zou dat ook iets voor ons zijn? Vijfhonderd transacties is wel een beetje aan de krappe kant voor onze kerkgebouwen, maar dan halen we gewoon tien van die dingen. Of misschien dat de Protestantse Kerk in Nederland eens met wat handigs komt? De catechisanten zien het in ieder geval met belangstelling tegemoet.

Print your tickets