Column: De beste wensen…

De beste wensen….

Vele handen worden op nieuwsjaarsdag geschud, van bekende maar ook van vreemde mensen. Er wordt gezoend, gepraat over van alles of juist over niets, maar men spreekt vooral over vele gelukswensen. Veel heil en zegen toegewenst voor het nieuwe jaar. Meen ik dit ook of zijn het vriendelijke woorden vanuit een gewoonte gebaar? Wat betekenen deze woorden nu eigenlijk echt? Ik bedoel wil jij niet weten wat je eigenlijk zegt?

Wat is “heil” nu eigenlijk voor een woord? Dit woord wordt volgens mij niet zo vaak meer gehoord… Ik pak daarom maar eens mijn woordenboek. Wat zou “heil” betekenen als ik hier naar dit woord zoek. “Toestand waarin je gelukkig bent en al je wensen vervult zijn”. O die wens van “heil” is dus vooral erg fijn….

Toch voelt dit voor mij niet goed. Het is zo plat alsof je er niets mee doet. Veel mensen kopen hiervoor van de Staatsloterij een oudejaarslot. Voor geluk en wensen zoeken ze het helaas vaak niet meer bij God. Nee voor dit soort “heil” zorgt de mens liever zelf wel hoor! Daar heb ik God niet meer nodig voor….

Waar komt dit woordje “heil” dan toch vandaan? Laten we eens naar het woordje “heilig” eronder in het woordenboek gaan. “Met een bijzondere godsdienstige betekenis”. Dat is wat de betekenis van “heilig” is. Maar “heilig” is zo veel meer. Bijvoorbeeld: “apart gezet” door de Heer! Nu komen we ergens, dit is een mooie wens. Een opdracht voor 2020 voor ieder mens.

En zegen, waar kom ik dat nog tegen? Natuurlijk aan het einde van de eredienst, uitgesproken door de dominee. Nemen wij onder gespreide handen de zegen van God naar huis toe mee. Maar wat vind ik als ik het woordje “zegen” eens op zoek? “Woorden waarmee iemand de gunst en bescherming van God voor iemand anders vraagt”, staat er in het woordenboek!

Dus volgens het woordenboek is de betekenis van onze oude nieuwjaarswens. Een prachtige christelijke groet voor onze medemens. Voor iedereen, een jaar met een bijzondere godsdienstige betekenis! Apart worden gezet, daar waar de Heer aanwezig is. Hij is en zal er zijn. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar die belofte maakt mij klein! En als ik nu aan het begin van het nieuwe terug mag kijken op het afgelopen jaar. Dan mag ik weer beseffen, Hij was zeker daar! Misschien zie jij dit niet, zat het jou het afgelopen jaar vooral juist tegen. Dan wens ik jou voor het komende jaar, veel heil en zegen.

Maar wat ik jou vooral toe wil wensen vandaag, is het schudden van twee specifieke handen, van die ene speciale Man. Hij heeft Zijn handen ook speciaal naar jou uitgestoken, grijp je kans zodra het kan. Die kans krijg jij het komende jaar iedere dag weer. Hij is er altijd, onze opgestaande Heer! Hij is het die jou oprecht het beste toe wil wensen. Hij is het die Zijn leven gaf voor ons mensen. Een mooi voornemen voor het komende jaar? Ingaan op Zijn uitnodigende gebaar! Dan wordt 2020 een heilig en gezegend jaar, de keuze is aan jou,
dus zeg jij het maar…..

Veel heil en zegen…

Sjoerd Bakker Jongerenpastor GKU.

Print your tickets