Column: Jongeren aan het woord!

Jongeren aan het woord!

De komende tijd schrijven verschillende jonge broeders en zusters over wat hen bezig houdt in het leven en over hun geloof…

Vandaag is Gert Jan van der Gugten (22) aan het woord:

Creativiteit lijkt veel op geloven. Daar kwam ik achter toen ik werd benaderd met de volgende vraag: “Wil je voor de JC-app samen met anderen stukjes over het geloof schrijven?” “Uhh, ik geloof van wel?”, dat was het eerste wat door mijn hoofd heen ging toen ik met de vraag werd geconfronteerd. Nou ja, 300 woorden is op zich niet zo heel veel, lijkt te doen. Totdat je bezig gaat en je voor de tweede keer geconfronteerd wordt. Deze keer met het bekende ‘schrijversblok’, het tijdelijke onvermogen om zelfs maar één zinnig woord op papier te kunnen zetten, en dat natuurlijk precies op het moment wanneer je beseft dat je te laat bent begonnen.

Maar goed, dat zet je dan toch aan het denken. Waarom kun je creativiteit niet afdwingen? Ik werk beter onder druk, maar alle drukte van de dag zorgt er echt niet voor dat ik meer tijd voor creativiteit heb. Hoe meer je erover nadenkt hoe ongrijpbaarder het voelt. Je kunt het geen vaste kaders geven want creativiteit werkt voor iedereen persoonlijk weer net even iets anders.

Dus, wat ik altijd denk als ik het zelf niet meer weet: “Google weet raad”. “Hoe zorg je dat je af en toe een momentje puur creativiteit kan ervaren?” Helaas waren de resultaten nog steeds niet heel simpel, kort samengevat: Zorg er voor dat je mensen om je heen hebt die je inspireren, je helpen en plan het in. Het is niet vast te leggen in een specifiek tijdvak, maar geef jezelf iedere dag ruimte voor wat creativiteit. Mocht het dan komen dan kan ‘t ook. Soms lukt het niet op het moment dat je het zelf graag wilt en lijkt het de makkelijkste optie om op te geven, maar vervolgens overvalt het je ineens in de auto naar je werk, tijdens het uitlaten van de hond in de middag of in de nacht als je op bed ligt.

Wat heeft dit nou allemaal met geloof te maken? Het laat me een beetje grinniken maar het antwoord is echt verassend veel. Vervang het woord ‘creativiteit’ door ‘geloof’ en lees het advies dan opnieuw.

Als laatste: wat we allemaal zouden moeten denken als we zelf het niet meer weten: -in plaats van Google- GOD weet raad.

Gezegend Pinksterweekend!

Print your tickets