Onderweg naar Pasen dag 13!

We lezen vandaag Lukas 8: 4-15

Luisterlied

De Zaaier

Waar je mee moeten beginnen is het openslaan van je bijbel. Lees lukas 8: 4 -15

Het is zo fantastisch dat Jezus ons wil leren. Hij wil Gods Woord begrijpbaar voor ons maken en doet dit doormiddel van gelijkenissen. De gelijkenis van de Zaaier bestaat uit verschillende onderdelen:
Het Zaad = Het woord van God
De zaaier = Het evangelie
De grond = Ons hart.

Lukas 8:12 HSV (Het zaad op de weg)


Wat Wil dit stuk zeggen? De definitie van grond is: vast materiaal dat bestaat uit minerale delen. Organische stof met een structuur zoals deze in de bodem van nature worden aangetroffen.
De grond is dus erg van belang. Het eerste zaad word gestrooid op een verhard pad. Als ik het anders zou omschrijven zou ik zeggen: Het eerste Woord wordt gezaaid in een hart van steen. Het heeft geen mogelijkheid tot groei want er is geen grond beschikbaar. De grond ligt verscholen achter een dikke harde laag die we daar zelf hebben gemaakt.

Lukas 8: 13 HSV (Het zaad wat op de rots wordt gezaaid)

Dit hart bestaat uit een kern van steen met een dun laagje grond er om heen. Het zaad nestelt zich en groeit maar heeft geen kans te blijven bestaan omdat het geen ruimte heeft voor wortels. Het hart is gevuld met andere zaken en zoekt alleen nog voor opvullen van het dunne laagje grond. Het zoekt niet naar iets wat je hele hart vervuld.

Lukas 8:14 HSV (Het zaad tussen de dorens)

Het derde hart wat word beschreven is een hart die vruchtbaar is. Het zaad nesteld zich, maar het is niet alleen. Tergelijkertijd is er ook onkruid mee gewaaid. Dit onkruid neemt genoegen met veel minder zon, water en voedingstoffen waardoor het veel sneller groeit dat het vruchtdragende zaad.
Je hart word gevuld met de wereldse verlangens: rijkdom, roem, materialisme, egoïsme, enz. Er is geen grond meer beschikbaar om Gods evangelie te laten groeien.

Lukas 8: 15 HSV (Het zaad in goede grond)

Het vierde hart is een hart gevuld met volle grond. Het laat het zaad groeien en zijn werk doen. Zaad is klein, heel klein. Het heeft tijd en verzorging nodig voordat het een boom wordt. Het is iets wat je moet laten groeien en soms zelfs nog terug moet snoeien. Laat jou hart volle grond zijn. Waar Gods woord in mag groeien. Geef je hart de ruimte en voeding. Goede grond eist goede verzorging. Zaad heeft dagelijks water en zonlicht nodig. Zo moet ons hart dagelijk worden gevuld met Het Zaad (God Evangelie) om ons te laten groeien en bloeien.

Zaad planten is niet iets van de ene op de andere dag. Het is iets wat groeien mag

Print your tickets