Help, een hooligan!

Om eerlijk te zijn, ik had er nog nooit eerder één ontmoet. Dit zal alles te maken hebben met het feit dat betaald voetbal mij niet zoveel doet. Het is gewoon niet mijn ding, dat kan toch zo zijn? De sport beoefenen of bekijken ervaar ik nou niet echt bepaald als fijn. Maar goed, eenieder zijn ding en er zijn mensen die er helemaal in op kunnen gaan. Ze leven ervoor het is het eerste waar ze aan denken als ze s’ morgens weer op mogen staan. Ze kiezen ervoor om het op allerlei mogelijke manieren te uiten, hun persoonlijke passie voor het spel. In woorden, kleding tatoeages en voor een hooligan als het moet een rel.
Je hebt vele soorten supporters maar een hooligan dat is de gewelddadigste van het stel. Ze halen rottigheid uit, joelen de boel op en op de vuist gaan dat willen ze vaak wel.

Hoe kan dit toch bestaan vraag ik mij wel eens af, waarom niet in de liefde blijven. Hoe kan de passie, de liefde voor iets, mensen toch hiertoe drijven? We zien het ook in religie, dat radicalisme het kan overnemen en dat heeft niets meer met liefde te maken. Hoe kunnen mensen zo gaan denken hoe kan men toch de weg zo kwijtraken?

Maar goed, afgelopen week stond ik oog in oog met een hooligan en ben met hem het gesprek aangegaan. Ik kon niet zwijgen want het had alles te maken met de woorden die ik op zijn kleding zag staan. Nu denkt u misschien nou Sjoerd jij hebt lef om zo een confrontatie aan te gaan. Maar ik was gewoon vooral nieuwsgierig naar het verhaal achter de woorden die ik zag staan. “Hooligan 4Christ” stond er op zijn trui met capuchon geschreven. Is dat mogelijk om op deze manier voor Jezus te leven? Een hooligan zijn, kan ik niet rijmen met als christen door het leven gaan. Volgens mij is het zo dat de waarden en normen van deze twee, recht tegen over elkaar staan. Dus doorvragen was volgens mij wel gewenst, ik bedoel deze man koos er toch zelf voor. Hij ging door het leven met deze trui, dus wie weet geeft hij aan mijn wel vraag gehoor.

Met een plat Rotterdams accent gaf deze man mij antwoord, met een lach op zijn gezicht. Toen hij begon te vertellen ervoer ik gelijk iets van Zijn licht. Hij zei: weet je vroeger was ik een rotzak maar toen kwam Jezus in mijn leven. En ik kon niet anders, ik heb mijn leven aan Hem gegeven. Kijk en hij rolde zijn broekspijp op, één van zijn vele tatoeages verscheen. Hier stond eerst “hooligan for live” maar nu staat er iets overheen. Van “live” heb ik “Christ” laten maken, want Hij is het leven! Hij heeft zichzelf ook voor die oude hooligan die ik was, gegeven! Maar kun je wel een Hooligan voor Hem zijn, hoe moet ik dit toch zien? Een hooligan heeft niet echt een goed christelijk imago, gebruikt grof taalgebruik en vaak zinloos geweld bovendien!

 

Niet op de oude manier vol rottigheid natuurlijk kan ik door het leven gaan… Maar wel met diezelfde mate van passie als toen mag ik in het leven staan. Ik leefde toen voor mijn club en had er echt heel veel voor over, je wilt niet weten hoe vaak ik heb gezeten. Maar nu leef ik niet meer maar Hij leeft in mij en dat mag iedereen weten. Bedankt dat je ernaar vroeg, zei de man nog tegen mij en we gingen ieder weer onze eigen weg. Maar even later tikte hij me nog een keer op de schouder en drukte een dvd in mijn handen. Hier mijn hele verhaal ik ben bij “De verandering” geweest op tv. Bekijk het maar een keer als je tijd hebt en wie weet kun je er wat mee.

Zomaar een ontmoeting met een grote kale getatoeëerde man met een tekst op zijn trui, “Hooligan 4Christ”, in witte letters geschreven. Dank u God, voor deze ontmoeting maar vooral dank U voor de verandering in zijn leven! Toen ging hij voor het verkeerde maar U greep net als bij Paulus in en hij ontmoette hij U. Hij heeft zijn leven omgegooid en gaat heel anders door het leven nu. U kijkt verder dan de buitenkant en ziet in plaats van moeilijkheden, mogelijkheden. Misschien Heer voelen wij ons zoveel beter dan een hooligan en zijn wij met onszelf best wel tevreden. Help ons te zien hoe wij door het leven horen te gaan en dat dit verhaal ons maar mag inspireren. Want zo zie je maar van een (ex) hooligan kan ik weer heel veel leren.

Sjoerd Bakker Jongerenpastor GKU

 

Print your tickets