In de kerk vinden mooie en minder mooie, maar altijd bijzondere gebeurtenissen plaats. Hier moeten vaak ook gewoon praktische zaken voor geregeld worden. Juist omdat je deze gebeurtenissen niet regelmatig bij de hand hebt, kan dat vragen oproepen. Op deze pagina wordt op een aantal van deze vragen antwoord gegeven, maar neem gerust contact op als jouw vraag hier niet tussen staat!
Dankzegging of voorbede vraag je aan bij de zaterdagavondcommissie. Het liefst persoonlijk door op zaterdagavond even langs te komen in de Poort tussen 18.00 uur en 18.30 uur. Dan kan namelijk in overleg de tekst opgesteld worden. E-mailen mag ook, maar dan bestaat het risico dat het mailtje niet aankomt of dat er onvoldoende gegevens in staan. Let er dus op dat er teruggebeld kan worden door de commissie als zij op zaterdag zitting houdt. Het mailadres is: zaterdagavondcommissie@gku-pkn.nl
Houd er verder rekening mee dat een dankzegging of voorbede niet te lang mag zijn. Het liefst – indien mogelijk – niet langer dan één zin. De zaterdagavondcommissie mag daarom een aanvraag zo nodig inkorten.
Als je wilt trouwen, vraag dan eerst een gesprek aan met de wijkpredikant van de aanstaande bruid. Als de bruid geen lid is van de GKU, vraag je de wijkpredikant van de aanstaande bruidegom.
Als jullie beiden nog geen lid zijn van de GKU, neem dan contact op met de wijkpredikant van het toekomstig woonadres. De wijkindeling vind je op de website: https://www.gku-pkn.nl/secties-en-wijken/. Tijdens dit kennismakingsgesprek wordt gekeken of het huwelijk onder verantwoordelijkheid van de GKU kan worden ingezegend. Bij een positieve beslissing zal de wijkpredikant een bericht sturen naar de zaterdagavondcommissie. Die is elke zaterdagavond van 18.00 tot 18.30 uur aanwezig in De Poort.
Tijdens het gesprek leg je een datum vast met de predikant. Zo snel mogelijk na het gesprek met de predikant ga je naar de zaterdagavondcommissie om het kerkgebouw, de datum en de tijd vast te leggen. Ga nog geen verplichtingen aan betreffende feestlocatie, fotograaf en dergelijke voordat je weet of de predikant en het kerkgebouw beschikbaar zijn.
Door de zaterdagavondcommissie wordt het trouwprotocol aan jullie overhandigd. In principe is de eigen wijkpredikant degene die jullie huwelijk zal inzegenen.
Zodra je kind geboren is, stuur dan bericht – eventueel in de vorm van een geboortekaartje – naar je wijkpredikant. Voordat het kind gedoopt kan worden moet er namelijk eerst een doopgesprek plaatsvinden met je wijkpredikant.
Daarom moet je ook minimaal 14 dagen voor het dopen naar de zaterdagavondcommissie om het kind aan te geven om gedoopt te worden. De commissie kan dan tijdig de betreffende predikant inlichten, en de administratieve zaken regelen.
De ouders -of één van de ouders- gaan hiervoor persoonlijk naar de zaterdagavondcommissie. Je kunt dit dus niet per e-mail afhandelen! Het is van belang om het trouwboekje en de gegevens van het kind mee te nemen. De zaterdagavondcommissie houdt iedere zaterdag zitting in de Poort van 18.00 uur tot 18.30 uur.
Het kind kan alleen door een belijdend lid – of twee belijdende leden – ten doop worden gehouden. Hier hoort ook het beantwoorden van de doopvragen bij. Bij de dienst word je als ouders minimaal 15 minuten voor de dienst in de consistorie verwacht. Denk hierbij aan gepaste kleding.
Tijdens dit traject zul je dingen leren, maar belangrijker nog is de verdieping van je geloof en je motivatie om belijdenis te doen. Hierbij wordt je bijgestaan door je wijkpredikant, wijkouderling en de jeugdouderlingen.
Als dooplid van de GKU kun je jezelf aan het begin van het seizoen aanmelden. Er is dan een bijeenkomst, meestal op de startzondag. Je aanmelden bij één van de predikanten is ook mogelijk. Mocht je dooplid zijn van andere kerk, doe je hetzelfde, maar daarnaast zul je jezelf zo spoedig mogelijk laten over schrijven naar de GKU. Wacht daar niet te lang mee. De predikant heeft hier formulieren voor. Vraag hem ernaar.
Mocht je nog niet zeker zijn of je daadwerkelijk belijdenis van het geloof wilt afleggen, kun je jezelf gerust aanmelden voor belijdeniscatechisatie. Het is geen probleem als je besluit om nog geen belijdenis te doen.
Vanuit je huidige gemeente wordt vaak eerst een afscheidsbezoek gebracht. Eveneens zal er vanuit de GKU een welkomstbezoek gebracht worden, zodra de papieren binnen zijn. Daarna wordt je binnenkomst gepubliceerd in het kerkblad en krijg je bezoek van de administratie om je bijdrage en je abonnement op het kerkblad te regelen. Houd er rekening mee dat er over het een en ander een behoorlijke tijd kan heengaan.
Als je nog bij geen enkele gemeente lid bent en de GKU je eerste kerkelijke gemeente wordt, is het voldoende om je persoonlijke gegevens – naam, adres en geboortedatum – aan het kerkelijk bureau door te geven.
In het bericht moeten het adres en de namen en geboortedatums staan van alle personen waar het om gaat. Vermeld indien van toepassing ook de gemeente waar de gegevens naartoe gestuurd moeten worden. Na enige tijd zal er nog een afscheidsbezoek gebracht worden vanuit onze gemeente.
Geef daarbij altijd je naam, adres, postcode, geboortedatum, en liefst een telefoonnummer of emailadres waarop je makkelijk te bereiken bent.
En uiteraard je vraag of verzoek, zo duidelijk mogelijk beschreven. Zoals verhuizing, verhoging of verlaging kerkelijke bijdrage, abonnement kerkblad, etc.
En aangeven dat je een abonnement kerkblad wilt.
Dit kan via https://forms.gle/E6N1BtBmQee7pcDi8