Jongeren aan het woord!

Onlangs waren er weer verkiezingen waar wij al vanaf 18 jaar in mee mogen beslissen. Ik vond vooral de eerste paar keer stemmen best lastig, toen ik nog als tiener net van school af kwam en ineens zo’n belangrijke keuze moest maken.

Want wat is dan goed om te stemmen als jongere? Moet je stemmen op een partij die het meest aan de jongeren lijkt te denken? Moet je stemmen op wie je denkt dat het best ons land kan regeren? Of moet je stemmen op één van de Christelijke partijen, die allemaal zeggen volgens de Bijbel te willen leven, maar toch op één of andere manier weer heel veel van elkaar verschillen?

Dit soort vragen houden mij nog steeds eigenlijk elke verkiezingsperiode weer bezig. Gelukkig kwam ik twee dagen voor de verkiezingen de volgende tekst tegen tijdens het Bijbellezen: “Vertrouw op de Heer met heel je hart en steun niet op je eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg” (Spreuken 3:5-6). Hierdoor wist ik dat ik God in ieder geval bij mij keuze moest betrekken. Maar dit betekent ook dat ik me als gelovige moet beseffen dat mijn vertrouwen niet ligt in mensen en de politiek, maar in God.

Helaas is het vaak niet zo simpel. Wij weten het vaak zelf het best, en dat laten we graag zien door onze stemkeuzes, met soms discussies en ruzies tot gevolg. Gelukkig ziet Jezus dingen anders. Hij leefde in een tijd waarin de overheid corrupt en onrechtvaardig was, maar toch deed hij nooit een poging om dit te veranderen. Hij was niet geïnteresseerd in politiek, maar in liefde, geduld en vertrouwen.

Uiteindelijk heb ik gestemd op een partij waarvan ik denk dat die binnen Gods plan een plek heeft. En tot aan de volgende verkiezingen moet ik dan toch weer naar mezelf kijken, of ik mijn leven zo invul als waar God zelf voor zou kiezen.

Matthias Oost.

 

Print your tickets