Jongeren aan het woord: ‘De keuze tussen haat en liefde’

De keuze tussen haat en liefde

Wat kan je als mens doen als de wereld om je heen in brand staat en je je machteloos voelt? De Gazastrook wordt belaagd door bommen van alle kanten, landen in oorlog die verwikkeld zijn in een ziek machtsspel, het conflict tussen Taiwan en China bereikt een hoogtepunt en de oorlog in Oekraïne blijft maar voortduren. Ondertussen zit ik dit te typen op mijn rustige zolderkamer met alles wat mijn hartje begeert en gaat alles gewoon zijn gangetje.

[Lukas 21: 9-19] Het staat al in het evangelie beschreven: de wereld zal je haten en landen zullen oorlog voeren met andere landen. Broers zullen elkaar verraden en familieleden elkaar haten. Hoe kunnen wij als christenen hier verandering in brengen? In het eerdergenoemd Bijbelstukje staat dat ‘door uw volharding zal u uw leven verkrijgen’. We worden opgeroepen om vol te houden. Maar hoe moeten wij dat doen? [Efeze 6: 10-20] In het boek Efeze worden we opgeroepen om ons te omgorden met de wapenrusting van God en om te bidden bij elke gelegenheid. Laten we bidden voor elkaar, voor onszelf en voor de wereld. Laten we stoppen met het kapotmaken van elkaars leven en met elkaar haten. Laten we met elkaar leven in waarheid, in gerechtigheid, in bereidheid, in geloof en bovenal in liefde. [1 Korinthe 13: 1-13] Want de liefde verdraagt alles en is het belangrijkste dat er is. Als we in liefde met elkaar leven zou de wereld toch een veel betere plek zijn?

In volmaakte liefde met eenieder leven is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ben van mening dat het onze taak als christen is. [Romeinen 8: 38-39] Want ondanks alles heeft God ons onvoorwaardelijk lief. Wordt het niet eens tijd voor ons mensen om die liefde proberen terug te geven. Ik ga het proberen, ik hoop iedereen die dit leest ook.

Joël Brouwer (23)

Print your tickets