Jongeren aan het woord: Een nieuwe blik.

Een nieuwe blik.

Doordat ik vorig jaar een tijdje in het buitenland heb gewoond, is mijn vriendenkring inmiddels uitgebreid tot een multicultureel groepje dat verspreid is over de wereld. Afgelopen weekend trouwde iemand uit onze groep in Nederland, dus de perfecte gelegenheid om een reünie te houden in ons kikkerlandje. Ik mocht de gastvrouw zijn en nodigde een deel van de groep uit bij mij thuis op Urk. We deden een rondje langs wat tulpenvelden, aten een lekker bordje kibbeling en maakten een wandeling door het Oude Dorp van Urk.

Aan het eind van de dag waren mijn gasten diep onder de indruk. Kleine kinderen kunnen hier zelf fietsen, er staat een kerk op elke hoek van de straat, iedereen begroet elkaar, het dorp is zo idyllisch als het maar kan, en dan is de vis ook nog eens súperlekker. Ik gaf eerlijk toe dat ik niet altijd zo blij ben met de plek waar ik woon, dat ik wel eens moeite heb met de cultuur en het kerkleven hier. Toch had het bezoek van mijn vrienden Urk weer in een nieuw daglicht gezet. ‘Soms moet je gewoon even opnieuw kijken naar de dingen die je al hebt’, merkte iemand wijs op. En dat is zo. Met Urk, maar ook met onze God.

De meesten die dit lezen zullen al over God geleerd hebben van kleins af aan. Je weet hoe het werkt, dat geloven. Je hebt het misschien wel doorgekregen van generatie op generatie. Wat een zegen! Toch wil ik jullie uitdagen om eens opnieuw naar God te kijken. Doe een stap naar achter, en probeer eens iets nieuws; lees je Bijbel een keer in een andere vertaling, bid eens samen, hardop of juist alleen. Of praat eens met iemand die zijn of haar geloof op een andere manier dan jou beleeft.

Als je de dingen af en toe met een nieuwe blik bekijkt, ontdek je misschien wel de schoonheid van iets dat (of Iemand die) altijd al zo dichtbij is.

Ruth Oost (21)

Print your tickets