Regenboog over de Poort

Geschiedenis:

Ds. H. Veenstra legde op 16 april 1974 de eerste steen voor de “oude” Poort, gebouwd naar een ontwerp van Architectenbureau H. Van Hunnik en J. Lambrechts te Rotterdam. In 1987 wordt de kerk verbouwd , het liturgisch centrum vernieuwd en de stoelen in het verlaagde deel vervangen door banken. In de poort was een elektronisch Heyligers-orgel geplaatst. Twintig jaar later blijkt de kerk te klein, is er gebrek aan zaalruimte, en verkeert het gebouw in slechte staat van onderhoud.

In 2010 wordt besloten tot nieuwbouw, en krijgt architect Hendrik Hagedoorn Weerstand opdracht een nieuwe Poort te ontwerpen.  Het moest een multifunctioneel gebouw worden, waarbij ontmoeting een sleutelwoord was.
Deze “nieuwe” Poort is 29 september 2013 officieel in gebruik genomen. In het kerkelijk centrum vinden alle wekelijkse activiteiten van de gemeente plaats, er zijn daarom veel verschillende ruimtes, een moderne keuken, een huiskamer, en een grote centrale hal, waar men elkaar ontmoeten kan.

Cijfers:
Zalen 11
Zitplaatsen 937
Hoogte toren 29,375 meter
Hoogte Kerk 18,124 meter

Klokken:
In de toren hangen drie klokken, die zijn overgenomen van de voormalige Sint-Norbertuskerk in Horst. De klokken dateren van 1964 en heten: “Jozef, Maria, en Norbertus”.

Botter:
Het scheepsmodel, dat in de Poort boven de preekstoel hangt, is gemaakt door Jan Koffeman.

Orgel:
Op dit moment staat in de Poort een elektronisch Monarke Orgel. Vanaf oktober 2019 is de orgelcommissie actief op zoek naar een geschikt pijporgel voor de Poort.

 

Notenbalk in de hal

Consistorie

Hal en ontmoetingsruimte

Huiskamer

Doopvont in de Poort

Doopvont