Onderweg naar Pasen dag 19!

Dag 19
Lukas 9: 57-62

Maar Jezus zei tegen hem: Volg Mij
Mattheüs 8:22a HSV

Best moeilijke tekst vandaag, en vraagt wel wat uitleg! Dus het is iets langer dan normaal, maar op zondag hebben we gelukkig tijd genoeg😉

(Dit stuk is geschreven aan de hand van een prediking van David de Vos.)

Dit verhaal gaat over het volgen van Jezus; één van de grootste uitdagingen die er is. Je hart aan Jezus geven is één, maar Hem volgen in Zijn voetsporen, in Zijn plan voor ons leven , is wat anders…

In het verhaal van Lucas 9 zegt iemand tegen Jezus dat hij Hem wil volgen, waar Hij ook naartoe gaat. Hierop antwoordt Jezus; de vossen hebben holen en de vogels hebben nesten, maar de Mensenzoon kan Zijn hoofd nergens te ruste leggen. Best vreemd antwoord toch…? Wat zou Jezus hier mee bedoelen?
Waarschijnlijk bedoeld de Here Jezus hier dat Hij de desbetreffende persoon geen comfortabel leven kon beloven. Waarschijnlijk doorzag Jezus het hart van deze persoon en als het ware zei; Ik weet niet eens waar Ik ga slapen, laat staan dat Ik jou kan beloven dat jij altijd een comfortabele plek zult hebben om je hoofd neer te leggen…. Ben jij in staat om je leven op die manier in Zijn hand te leggen? Het avontuur aan te gaan, ook al zal het niet altijd even comfortabel zijn?

Tegen iemand anders zei Jezus; “volg Mij” deze persoon antwoordde: “Heer sta mij toe eerst terug te gaan om mijn vader te begraven.” Jezus zei tegen hem: laat de doden hun doden begraven, maar ga jij op weg om het Koninkrijk van God te verkondigen” toch best weer een vreemd en hard antwoord van Jezus vind je niet…? Het was toch een normaal antwoord van deze persoon om eerst zijn vader te begraven…? Maar het verhaal achter dit antwoord van Jezus is waarschijnlijk dat de vader van deze persoon nog niet was gestorven. Het was in die tijd de gewoonte dat je voor je ouders zorgde tot aan hun dood, en dat je vanaf dat moment pas verder ging met je eigen leven.
Op het moment dat Jezus zei: “kom volg Mij” zei deze persoon eigenlijk: “laat mij eerst de tradities van de wereld volgen door voor mijn ouders te zorgen tot ze er niet meer zijn, en dan zal ik achter U aankomen. Vandaag de dag zal het antwoord van ons ook vaak zijn; “Heer, ik wil mij eerst voorbereiden op mijn toekomst voordat ik U ga volgen.” Nu is het natuurlijk niet verkeerd om de dingen af te maken waar je aan begonnen bent natuurlijk, maar wat als Jezus jou vandaag roept? Ben je dan van plan om alles op te geven en achter Hem aan te gaan? Of houd je je vast aan wat deze wereld van je vraagt…?

Weer een ander zei tegen Jezus: “ik zal U volgen Heer, maar sta mij toe eerst afscheid te nemen van mijn familie.”
Jezus antwoordde; “wie de hand aan de ploeg slaat en achterom blijft kijken, is niet geschikt voor het Koninkrijk van God.” Dit is ook weer een raar antwoord vind je niet!? Hoe kan God het nu niet goed vinden als je eerst nog even gedag wil zeggen tegen je familie en vrienden!?
Waarschijnlijk is er in de verhaal iets anders aan de hand. Jezus doorzag het hart van deze persoon. Hij wist dat als deze man zou terugkeren en zijn familie en vrienden zal zien, hij zich zou realiseren wat hij op moest geven, en dus niet terug bij Jezus zal komen om Hem te volgen.
Jezus zegt als het ware; “als je voor Mij kiest en echt achter Mij aan wil gaan, zul je dat vandaag moeten doen. Kijk niet achterom, want als je dat doet en ziet wat je allemaal los moet laten, zul je nooit terugkeren om radicaal achter Mij aan te gaan.”
Het is in orde om bepaalde zekerheden in te bouwen en je op de toekomst voor te bereiden, maar wat als Jezus je roept? Durf je dan alles los te laten? Durf jij het avontuur met Jezus aan te gaan, in dienst van Zijn Koninkrijk?

Luisterlied
(De tekst is zo prachtig. Echt de moeite waard om even te vertalen als je Engelse teksten moeilijk vind )

Als je de volledige preek wil lezen zie deze link:
https://goandtell.nl/dichter-bij-jezus-dag-14/

Print your tickets