Weer een jaartje erbij…

Sommige mensen vieren hun verjaardag niet. Ze zijn te druk, weten niet met wie, of het afgelopen jaar bracht veel verdriet. Ze hebben zo hun redenen voor geen taart, geen visite, geen cadeaus en geen verjaardagslied. Deze dag gaat dit jaar helemaal aan hen voorbij want ze vieren het immers niet…

Afgelopen week mocht ik er weer bij stilstaan dat God mij weer een jaar hier heeft gegeven. Ik mocht het vieren en een jaar toevoegen, aan de leeftijd van mijn leven. Vroeger, ik weet het nog goed, keek ik lang uit naar die bijzondere dag. Was het om de cadeaus, het feest, trakteren op school, je lievelingseten, nieuwe kleren dat ik er zo verlangend naar uitzag? Want op die dag, de mooiste dag van het jaar zou alles geweldig zijn. Een groot feest, de jarige staat in het middelpunt en alles is dan even fijn.

Ik weet nog goed dat ik dacht dat mijn verjaardag altijd extra vroeg begon. Tot ergernis van mijn ouders, die stuurden mij weer naar bed met de boodschap dat ik nog een uurtje wachten kon. Je werd een jaartje ouder, spannend want daar kwam dan weer van alles bij kijken. Misschien dit jaar dat ene cadeau, een nieuwe klas, een hogere school, je rijbewijs, trouwen, de geboorte van je kind, veel nieuwe dingen zouden komen en oude dingen zouden wijken.

En nu jaren later… het leven zit vol ver­andering­en en laten we eerlijk zijn het verrast ons iedere keer. Maar ik weet in­middels één ding zeker; ik beleef dit niet alleen, maar samen met de Heer. Nu ik iets ouder ben kijk ik anders naar een verjaardag. Het is vooral een dag waarop ik dankbaar terugkijken mag. Met een verjaardag gedenken wij de dag dat God ons het leven heeft gegeven. Maar met het verstrijken der jaren wordt naar de mens gesproken ook steeds korter hier het leven. We weten niet wat het leven ons hier brengen zal, is het vreugde of verdriet? Of er nog een jaar bij mag komen is de vraag, maar het antwoord dat weten wij niet. Ik denk dan ook aan hen waarvoor een verjaardag misschien nu wel heel erg moeilijk is. Ik bid voor hen omdat die dag misschien vooral gepaard gaat met een diep gemis…

Een verjaardag is dan geen dag meer waar men naar uit kan kijken, maar ik weet dat er eens een hele andere, bijzondere dag zal aanbreken. Een dag vanuit een belofte waarover ik Gods woord hoor spreken…

Een dag waar ik naar uitkijk zoals een kind verlangend naar zijn of haar verjaardag.  En die ook niet vroeg genoeg beginnen mag. Een dag waarop zij die geen verjaardag meer vieren ook zullen feesten, ik heb het over die ene dag! Die dag waarop alles goed zal zijn. Geen honger, geen verdriet, geen oorlog, geen gemis meer en geen pijn. Op die dag, ik zal vanaf dan geen verjaardagen meer vieren, eindigt de Heer hier onze gekregen tijd. Op die dag ontvangen wij wel een prachtig geschenk een geschenk van genade, namelijk de volmaakte eeuwigheid…

Print your tickets